mindfulness

alles wat je wilt weten over de online mindfulness training

Afbeelding

online mindfulness training

Wat is mindfulness?

Mindfulness leert je te vertragen, dingen niet langer op de automatische piloot te doen, bij het creëren van rust en ontspanning in je leven en meer in het hier en nu te leven. Mindfulness lost je narigheid niet op, maar je leert er anders mee om te gaan. Niet-helpende reactiepatronen leer je te op te merken. Zo kan je er beter op reageren.

Geschiedenis mindfulness

Oorspronkelijk komt mindfulness uit het Boeddhisme en is op basis van kennis en vaardigheden uit het Oosten als meditatie, bewegingsmeditatie en wetenschappelijk onderzoek.De meditatie oefeningen en de ideeën uit de mindfulnesstraining zijn al meer dan 2500 jaar oud. De Amerikaanse Jon Kabat-Zinn heeft als eerste het begrip mindfulness uit zijn boeddhistische context gehaald. Hij ontwikkelde aan het einde van de jaren '70 de MBSR training (effectief te zijn in het verlichten van stress, angst, pijn en (chronische) ziekte.). De training richt zich op het reduceren van stress. Kabat-Zinn was werkzaam in het academisch ziekenhuis van de Universiteit van Massachusetts. Het viel hem op dat mensen waarbij de behandeling was stop gezet vanwege hun ziekte, vaak tussen wal en schip vielen en last hadden van ondragelijke pijn. Mensen moesten leren leven met hun pijn maar niemand kon ze uitleggen hoe ze dit moeten doen. Kabat-Zinn is van oorsprong moleculair bioloog en daarnaast heeft hij veel ervaring met meditatie en yoga. Met deze kennis van allebei de gebieden ontwikkelde hij een training met het uitgangspunt de chronische patiënten middelen aan te bieden waardoor ze zelf effectief leerden omgaan met hun chronische pijn.

Mindfulness helpt bij:

Ervaar je op dit moment aanzienlijk veel stress, voel je je ellendig en maakt je piekerhoofd overuren? Hebt je last van burn-out of lichamelijke spanningsklachten en probeer je wanhopig alle ballen in de lucht te houden? Slaap je slecht, heb je last hebt van angstige of onaangename gedachten en kan je niet echt meer genieten van de dingen in het leven die er eigenlijk toe doen? Ben je nieuwsgierig wat mindfulness voor jou kan doen? Doe dan mee met de virtuele mindfulness cursus!

online mindfulness training

De mindfulness cursus is een wetenschappelijk gefundeerde training die 8 weken duurt. Vanuit de laatste wetenschappelijke inzichten blijkt dat mindfulness helpt bij verschillende klachten zoals: stress, overbelasting en depressie. Mindfulness blijkt daarnaast ook te helpen bij vrees, niet kunnen stoppen met malen, slapeloosheid, chronische pijn en niet te beheersen emoties.
  • online mindfulness training De mindfulness training is een wetenschappelijk bewezen training van 8 weken. Uit onderzoekt blijkt dat mindfulness helpt bij verschillende klachten zoals: stress, overspannenheid en neerslachtigheid. Daarnaast helpt mindfulness ook bij bangigheid, piekeren, slapeloosheid, chronische pijn en niet in toom te houden emoties.

Inhoud mindfulness training

De officiële mindfulness training is een groepsbijeenkomst, maar je kan de training ook individueel volgen. Daarnaast kan je kiezen voor een offline training of voor een virtuele training. Acht weken lang ga je aan de slag met verschillende onderwerpen. Week 1: De automatische piloot. Week 2: Hoe om te gaan met hindernissen. Week 3: Grenzen verkennen. Week 4: Het managen van stress. Week 5: Accepteren of actie. Week 6: Omgaan met lastige gedachten. Week 7: Hoe zorg je goed voor jezelf? Week 8: Einde van het begin. In elke les van de mindfulness training wordt het centrale thema van die week besproken. Er worden diverse oefeningen gedaan, je doet meditaties en ervaringen worden uitgewisseld. Tussen de bijeenkomsten door oefen je thuis ongeveer 40 minuten per dag. Hiervoor ontvang je speciale oefeningen voor thuis. Mindfulness leer je namelijk alleen door te oefenen. Je kunt het vergelijken met het leren van viool spelen. Je kunt er veel over lezen in een boek, maar de kans is groot dat het mis loopt als je het gaat doen.

vergoeding zorgverzekering

Dit kan interessant zijn! Het is mogelijk de online mindfulnesstraining (deels) vergoed te krijgen door je zorgverzekeraar. Ga dit zeker even na. Het kan een hoop geld schelen.

Mindfulness oefeningen

De mindfulness kent verscheidene mindfulness meditaties. Formele oefeningen zoals de het scannen van het lichaam, de adempauze, wandelmeditatie, bewegen in aandacht en zitmeditaties gericht op de adem, geluid en gedachten. Bij de formele oefeningen maak je bewust tijd vrij om ze uit te voeren. Je stopt waar je mee bezig bent en neemt een moment voor jezelf. Je stopt met doen en oefent met zijn. Naast de formele oefeningen zijn er ook verscheidene informele oefeningen. Voor deze oefeningen hoef je geen extra tijd vrij te maken. Je kunt ze toepassen op ieder moment van de dag, waar je ook op dat moment bent en met wie. Op je werk, in huis, op de zwemclub, terwijl je met je kind aan het spelen bent met de knikkerbaan of terwijl je brood haalt bij de bakker. Het gaat om met aandacht aanwezig zijn bij hele normale, alledaagse werkzaamheden. Voorbeelden van oefeningen zijn: met aandacht douchen, de keuken opruimen, stofzuigen, het vuilnis buiten zetten, het mindful eten van je diner of starten van de auto. Het doel van de meditaties is om uit de hectiek van de dag te stappen, bewust te worden van je automatismen en je weer opnieuw te verbinden met jezelf.

MBCT

Segal, Williams en Teasdale ontwikkelden een variant op de MBSR namelijk de MBCT Mindfulness-Based Cognitive Therapy). De training is effectief voor mensen met chronische, therapieresistente depressie. Het is een vrij nieuwe behandelmethode bij depressie en is voor een groot deel gebaseerd op het MBSR programma van Kabat-Zinn. Binnen de Mindfulness-Based Cognitive Therapy wordt cgt (cognitieve gedragstherapie) verbonden met mindfulnesstechnieken.